Trend zrównoważonego rozwoju od dawna ma duże znaczenie w projektowaniu wystroju restauracji. Lokale wykorzystują materiały przyjazne dla środowiska, drewno z odzysku i energooszczędne urządzenia, demonstrując w ten sposób zaangażowanie w minimalizowanie ich wpływu na środowisko i zrównoważone projektowanie restauracji.
O czym warto pamiętać projektując w duchu zrównoważonego rozwoju?
Włączanie natury do przestrzeni wnętrz, zwane także projektowaniem biofilnym, zyskuje na popularności. Żywe ściany, rośliny doniczkowe i duże okna, z których roztacza się widok na zieleń, poprawiają estetykę i tworzą bardziej relaksującą atmosferę przy posiłku. Elementy biofilne sprzyjają połączeniu z naturą, wpływając na dobre samopoczucie klientów.
O czym warto pamiętać projektując w stylu biofilnym?
W 2024 roku wykorzystanie technologii jest jednym z kluczowych tematów, ponieważ bezdotykowe menu, zamawianie za pomocą kodów QR i aplikacje wykorzystujące rzeczywistość rozszerzoną (AR) zyskują na popularności. Oparte na sztucznej inteligencji systemy zapewniające spersonalizowane rekomendacje i inteligentne sterowanie oświetleniem zwiększają wydajność i wpływają pozytywnie na atmosferę.
O czym warto pamiętać projektując futurystyczne wnętrza?
Restauracje przekształcają się w elastyczne przestrzenie zaspokajające różnorodne potrzeby, służące jako miejsca na brunch, miejsca wydarzeń lub przestrzenie coworkingowe poza godzinami szczytu. Wszechstronne wyposażenie i modułowa konstrukcja maksymalizują wykorzystanie przestrzeni, umożliwiając szybkie dostosowanie do różnych funkcji. Nowoczesny wystrój restauracji oznacza możliwość adaptacji do różnorodnych potrzeb.
O czym warto pamiętać projektując adaptacyjne przestrzenie?
Dbałość o dobre samopoczucie to trend, który warto wykorzystywać w projektowaniu. Stosowanie ergonomicznych mebli, uspokajającej kolorystyki i nastrojowego oświetlenia, zapewniającego kojące otoczenie to tylko niektóre propozycje. Restauracje mogą ponadto oferować funkcje wellness, takie jak kąciki do jogi lub przestrzenie do medytacji.
O czym warto pamiętać projektując wnętrza zapewniające dobre samopoczucie?
W projektowaniu restauracji nastąpiło przesunięcie w kierunku mniejszych przestrzeni zoptymalizowanych pod kątem usług dowozu i odbioru. Kierując się pandemią, wzrostem mobilnego stylu życia i rosnącym upodobaniem do wygodnych lokali gastronomicznych, wiele restauracji zmieniło swój układ, kładąc nacisk na efektywność realizacji zamówień na wynos. Tendencja ta odpowiada także na zmieniające się potrzeby zapracowanych klientów i jest zgodna ze zwiększoną zależnością od platform cyfrowych w zakresie składania zamówień i dostaw. Przestrzenie takie odpowiadają więc współczesnym zwyczajom kulinarnym. Wystrój małej restauracji łączy nowoczesność z funkcjonalnością.
O czym warto pamiętać projektując kompaktowe przestrzenie?
Nie wiesz, jak powinien wyglądać wystrój restauracji? Potrzebujesz projektu restauracji skrojonego na miarę? Skontaktuj się z nami i porozmawiajmy o Twoim projekcie.